Echo

 

Echospreekuur

We maken op twee locaties echo's, het Oranjepad en de Charley Tooropsingel. We nemen de tijd voor een echo om goed te kunnen uitleggen wat je ziet. Jacolien en Emma zijn onze echoscopisten.

Er kunnen verschillende echo’s worden gemaakt: o.a. de termijnecho, een groei-echo of een liggingsecho. Een echo wordt altijd ingepland.

Een echo vroeg in de zwangerschap, alleen om te zien of het hartje klopt, wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Wij merken echter dat er toch vrij veel vraag naar is. Wij bieden daarom de mogelijkheid om de echo te laten maken op eigen kosten. In 2017 bedragen de kosten €45,- Dit bedrag moet ter plekke worden voldaan. In verband met de veiligheid accepteren wij geen contant geld. Je kunt pinnen bij ons.

 

Termijnecho

De beste periode voor de termijn echo is tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap. Dit onderzoek bepaalt de duur van je zwangerschap en de uitgerekende datum. Ook is het mogelijk om op het spoor te komen van een aantal ernstige aangeboren afwijkingen. Bij een jonge zwangerschap helpt een volle blaas om een beter beeld te krijgen. De termijnecho wordt wel vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat kun je verwachten?

 • Het onderzoek neemt ongeveer 20 minuten in beslag
 • Je krijgt een nauwkeurige schatting van de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum.
 • Je ziet dat het hartje klopt
 • Je ziet of je zwanger bent van een eenling of een meerling.
 • Een aantal ernstige structurele afwijkingen wordt uitgesloten

Wat kun je niet verwachten?

 • Dat het zeker is dat de baby op de uitgerekende dag wordt geboren.
 • Dat een intacte zwangerschap tijdens de echo de kans op een miskraam geheel uitsluit.
 • Dat het geslacht met zekerheid bepaald kan worden
 • Dat alle ernstige afwijkingen ontdekt kunnen worden

Groei-echo

Waarom een groei echo:

 • Een baby in goede conditie is in de regel ook een goed groeiende baby. Bij twijfel is het belangrijk om over goede informatie te beschikken die een helder beeld geeft over de groei van de baby.  Echoscopisch kan de groei van de baby vervolgd worden. De groei echo is geen routine onderzoek, maar wordt gedaan op indicatie tussen 30 en 34 weken.

 Wat kun je verwachten:

 • groeicontrole van de baby door het uitvoeren van metingen aan de baby
 • het opmeten van het aanwezige hoeveelheid vruchtwater
 • soms metingen in de bloedstroom om de bloedcirculatie van de baby te beoordelen
 • maken van een schatting van het gewicht van de baby

Wat kun je niet verwachten: 

 •  dat één groei-echo altijd duidelijkheid kan geven of de baby wel of niet goed groeit.

Liggingsecho

Waarom een liggingsecho:

 • De meest veilige geboorte is de geboorte met het hoofdje als voorliggend deel. Bij ongeveer 36 weken controleren we de ligging van de baby. Het belang hiervan is om je bij een afwijkende ligging de tijd en de ruimte te geven na te denken over de mogelijke oplossingen.

Wat kun je verwachten:

 • duidelijkheid over de ligging van de baby d.w.z. hoofd-, stuit- of dwarsligging.

Wat kun je niet verwachten: 

 • dat baby's altijd zo blijven liggen na een echo.

Andere echo onderzoeken

Er zijn uiteraard nog meer redenen om een echo te maken in onze praktijk, denk bijvoorbeeld aan bloedverlies of de ligging van de placenta. Indien één van ons een echo noodzakelijk acht, zal zij daarvoor een afspraak maken op het echospreekuur.

Verder zijn er echo’s die in onze praktijk niet  worden gemaakt:  dit zijn de combinatietest en het structureel echoscopisch onderzoek (ook wel 20-weken echo genoemd). Deze echo’s worden gemaakt door BovenMaas Prenataal

Wij vinden het belangrijk dat je beseft dat een goede uitslag na een echo-onderzoek nooit de garantie geeft op een gezond kind. Het is altijd mogelijk dat er later in de zwangerschap toch problemen ontstaan die eerder nog niet te zien waren. Of dat een afwijking niet zichtbaar is op de echo terwijl het toch complicaties geeft bij jullie kindje.

Meekijkers

Om een echo goed te kunnen verrichten moet de echoscopist volledig geconcentreerd te werk kunnen gaan. Wij vragen jullie vriendelijk om kinderen onder de 6 jaar niet mee te nemen, om de concentratie niet te verstoren en dus de kwaliteit van het onderzoek te verhogen. 

Nog vragen? Je kunt ons altijd bellen.

Bij spoedgevallen bel je

0180 31 63 57

bij geen gehoor of langdurig in gesprek bel de dokterstelefoon: 010 286 50 55

Voor niet dringende vragen bel je 0180 31 63 57 tijdens ons telefonisch spreekuur: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8:00-12:30 uur.